Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro zaměstnance

fzs-dsc_0007_201519.jpg

Published: 06.04.2023

Otevřené prohlášení AS FF UPCE ze dne 3. dubna 2023 v reakci na odpovědi rektora UPCE ze dne 27. března 2023 a v souvislosti s protestní akcí Hodina pravdy

Akademický senát Fakulty filozofické Univerzity Pardubice vyjadřuje poděkování rektorovi UPCE za písemnou reakci na dotazy vznesené v prohlášení AS FF z 13. února 2023 (dopis rektora UPCE z 27. března 2023). AS FF UPCE konstatuje, že situace týkající se výše tarifů na UPCE není v rozporu s platnými legislativními normami a že v porovnání s medializovaným případem na FF UK je rozložení výše průměrných mezd na jednotlivých fakultách v rámci univerzity vyrovnané.

Pokud jde o upozornění rektora na zákon č. 111/1998 Sb., kde v pracovněprávních vztazích (tzn. i o odměňování) rozhodují a jednají za veřejnou vysokou školu fakulty, AS FF UPCE konstatuje, že nástroj (v podobě fakultní směrnice) na odměňování za vědeckou činnost vytvořený týmem současného děkana Filozofické fakulty považuje za efektivní a dostatečně racionalizující chod fakulty. Problém s nedostatečným odměňováním zaměstnanců a akademických pracovníků na FF nevychází primárně ze špatného nastavení na fakultě, nýbrž spočívá v nedostatečném financování fakult potažmo univerzit.

AS FF UPCE jasně vyjadřuje své stanovisko solidarity s ostatními fakultami Univerzity Pardubice a připojuje se k prohlášení rektora UPCE z 24. března 2023 o alarmující situaci ve financování vysokého školství v České republice. AS FF UPCE vyzývá členy akademické obce, aby nadále sledovali a podporovali kroky vedení UPCE, které povedou k nápravě podfinancování vysokého školství v rámci rozpočtu MŠMT.

AS FF UPCE dále podporuje rektora v aktivitách, které v rámci vyjednávání České konference rektorů aktivně povedou k řešení mimořádně nepříznivé situace týkající se podfinancování českého veřejného vysokého školství.

AS FF UPCE si zároveň dovoluje požádat o doplnění požadované informace o mediánech mezd, jak bylo formulováno v dopisu předsedkyně AS FF ze dne 2. 3. 2023. Transparentní zveřejnění těchto údajů může přispět k užitečné celouniverzitní diskusi i k diskusi mezi univerzitami o financování vysokého školství.

AS FF UPCE vyzývá předsedu AS UPCE, aby na shromáždění akademické obce otevřel celouniverzitní diskusi o podfinancování českého vysokého školství a způsobu nápravy této znepokojující situace. Jak vyplývá z informací poskytnutých rektorem UPCE, nejedná se pouze o záležitost filozofických fakult.

AS FF UPCE vyzývá celou akademickou obec, aby se v případě neřešení krizové situace vysokého školství připojila ke stávkové pohotovosti vyhlášené vysokoškolskými odbory.

Toto prohlášení bylo projednáno na zasedání AS FF UPCE v Pardubicích 3. dubna 2023 a hlasováním přijato členy AS FF UPCE