Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Quand le pain fait grincer des dents… Cuisine et aliments dans le pays tchèques 1914 – 1918,
Rok: 2017
Druh publikace: článek v odborném periodiku
Název zdroje: Prager Wirtschafts- und sozialhistorische Mitteilungen : Prague Economic nad Social History Papers
Strana od-do:  7 – 18
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Když chléb skřípe mezi zuby… česká kuchyně za první světové války První světová válka znamenala pro zázemí mj. radikální změny stravovacích zvyklostí a možností. Možnosti stravování se měnily. Radiálně se snížila spotřeba cukru, masa, másla. Na jaře 1916 zavedla vláda přídělové hospodářství, které zásobovací situaci radikálně zhoršilo. Válečné kuchařské knihy, které vycházely do roku 1916 a na kterých je příspěvek založen, se staly kvůli přídělovému hospodářství nedostupnou normou. 1.světová válka; zásobování; stavování; kuchařské knihy
eng When bread grinds between the teeth ... Czech cuisine during the First World War The First World War meant, among other things, radical changes in eating habits and possibilities. Catering options have changed. The consumption of sugar, meat, butter has been reduced radically. In the spring of 1916, the government introduced a rationalization economy that radically made the supply situation worse. War cookbooks that originated in 1916 and on which the contribution is based have become inaccessible due to the rationalization economy. First world war; provison; alimentation