UPCE

Kavárna Universitas: Osladit si přednášku, to je ta přidaná hodnota

29. 9. 2020

První Kavárna Universitas v novém semestru navázala pomocí historické metafory na aktuální situaci spojenou s pandemií. Organizaci Kavárny nově převzaly studentky katedry filosofie a religionistiky Veronika Janečková a Aneta Kohoutová.


Kdybyste měly v rychlosti Kavárnu Universitas představit, jak byste ji uvedly?

Veronika: Jedná se o cyklus přednášek, který probíhá v neformálním prostředí Klubu 29. Jakožto organizátorky máme za úkol zajistit přednášejícího hosta a uspořádat jednotlivé diskusní večery tak, aby oslovily co nejvíce studentů a širokou veřejnost. Naším cílem je podnítit zájem o vědu a vědění obecně a navodit příhodnou atmosféru pro společné kladení otázek a hledání odpovědí.

Aneta: Je to setkání na příjemném místě, kde odpadá pocit, sevřenosti školních stěn, ale akademická půda je stále přítomna v obsahu přednášek.

Co Vás osobně motivovalo k tomu se do projektu zapojit?

Veronika: Během studia na Univerzitě Pardubice jsem navštívila mnoho přednášek a konferencí, které nebyly povinné, ani neslibovaly žádné kredity za účast; chodila jsem na ně ve volném čase zkrátka proto, že jsem se chtěla dozvědět více informací nad rámec svého vlastního oboru. Pořádání přednášek pro Kavárnu Universitas vnímám jako příležitost na oplátku uspořádat něco pro ostatní, protože si pochopitelně uvědomuji, že za každou přednáškou a konferencí, kterou jsem měla možnost navštívit, stál vždy někdo, kdo musel celou akci zorganizovat. Když mi tedy bylo nabídnuto se na tomto projektu podílet, ráda jsem přijala. 

Aneta: Líbila se mně myšlenka, překročení prahu univerzity a vyvětrání akademického obsahu na čerstvém vzduchu. Vnímám to jako možnost, jak zapojit veřejnost do aktivit univerzity, to osobně vnímám jako hodně důležitý faktor a svoji motivaci.

Jak je příprava časově náročná? Jak moc dopředu vše chystáte, připravujete, zařizujete a vymýšlíte?

Veronika: Jelikož jsme organizaci Kavárny převzaly těsně před propuknutím pandemie koronaviru, nedokážu vlastně odpovědět, jaký je proces běžné přípravy za normálních okolností. Momentálně je vše poněkud hektické a nikdo de facto neví, s čím může a nemůže počítat.

Aneta: Ideálně bychom chtěly vymyslet koncept na celý semestr dopředu, což se nám teď povedlo jen díky pandemii, protože se většina přednášek přesunula. Lovíme hlavně v našich akademických vodách, ale určitě bych ráda do budoucna pozvala i odborníky z jiných univerzit či jiných institucí.

Jakým způsobem vybíráte témata jednotlivých setkání?

Veronika: Záleží nám především na tom, aby přednášky zaujaly samotné studenty i širokou veřejnost. Chceme dát prostor akademickým pracovníkům Univerzity Pardubice, aby zde mohli prezentovat svůj výzkum a seznámit tak posluchače s jejich odbornou prací; osobně mě velmi zajímá, jakým tématům se vyučující naší univerzity věnují a jak ve svém bádání pokračují. Zároveň chceme zvát i odborníky z jiných pracovišť, abychom zachovaly pestrost témat, kterou je Kavárna Universitas – díky skvělé práci předchozích organizátorů – proslulá.    

Aneta: Mám pocit, že zatím jsme šly pouze po mluvčích nikoliv po tématech. Na tohle hodnocení je naše působnost v projektu Kavárny Universitas ještě krátká. Ale do budoucna bych se samozřejmě ráda věnovala co nejaktuálnějším věcem či neotřelým pohledům na témata již dobře známá.

Na které téma z programu zimního semestru se nejvíce těšíte, koho bylo nejsložitější získat?

Veronika: Těším se na všechny přednášky a každé téma z letošního programu mi připadá pozoruhodné.  
Aneta: Já se těším hlavě na to, že nějaké naše setkání konečně proběhne v neomezeném režimu. Jinak souhlasím s Veronikou, radost mám z každé přednášky.

Máte připravenou variantu pro případná omezení v souvislosti s koronavirem?

Aneta: Ano, bohužel aktuálně řešíme přesun do online prostředí. Formu ještě ladíme.

S názvem Kavárna Universitas se nabízí otázka – bude si návštěvník během diskuzí moci vychutnat dobrou kávu a něco sladkého?

Veronika: Ano, koncept Kavárny je vymyšlen tak, aby jednotlivé diskusní večery probíhaly v neformálním prostředí; z toho důvodu nejsou pořádány přímo na akademické půdě, nýbrž v Klubu 29, kde si návštěvníci mohou při poslechu přednášky zároveň pochutnat na něčem dobrém.

Aneta: Jasně, osladit si přednášku, to je ta přidaná hodnota. Navíc kavárenské prostředí je i ze svojí historické podstaty místem setkávání a rozjímání nad šálkem horkého nápoje. V tom je ten sbližující faktor našich přednášek. Doufám, že neformální prostředí dokáže rozbít bariéry a předsudky některých návštěvníků, kteří se jinak univerzitě vyhýbají jako zkostnatělé instituci. Nabízíme vlastně takovou formu příjemné hospodské diskuze.


Kavárnu Universitas organizují:

Mgr. Veronika Janečková – doktorandka na katedře filosofie a religionistiky, studijní program Filosofie

Mgr. Aneta Kohoutová – doktorandka na katedře filosofie a religionistiky, studijní program Philosophy


Program Kavárny Universitas v zimní semestru:

30. 9. 2020

záznam přednášky

Morové epidemie v raném novověku v českých zemích

doc. Mgr. Jiří Kubeš, Ph.D.

 

26. 10. 2020

záznam přednášky

Prečo sa rozpadlo Československo?

Mgr. Matej Cíbik, Ph.D.

3. 11. 2020

 

16.30

Krajská knihovna Pardubice, Univerzální sál

Fakta a mýty o potravinách

Ing. Dana Hrubošová, Ph.D.

8. 12. 2020

 

18.00

Klub D29

„Španělské Čechy.“ Hispánské politické a kulturní vlivy v Českém království 16. a 17. století

doc. Mgr. Pavel Marek, Ph.D.