Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Vegetariánství jako specifický vztah člověka k masu
Rok: 2023
Druh publikace: kapitola v odborné knize
Název zdroje: Zvířata a jejich lidé
Název nakladatele: Karolinum
Místo vydání: Praha
Strana od-do: 439 - 454
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Vegetariánství jako specifický vztah člověka k masu Vznik vegetariánství a jeho vývoj v českých zemích a Československu od konce 19. století do prvních desetiletí 20. století a jeho reflexe v dobové literatuře a tisku. Propagátorem vegetariánství v českých zemích byl Emanuel Salomon z Friedbergu. O vegetariánství a jeho přijetí veřejností se můžeme dočíst v dobových odborných knihách a časopisech. Zajímavým historickým pramenem, který reflektuje tento nový fenomén stravování, jsou první vegetariánské kuchařky. Ty se poprvé objevily na počátku 20. století. Vegetariánství; rostlinná strava; přelom 19. a 20. století; vegetariánské kuchařky; Emanuel Salomon z Friedbergu - Mírohorský
eng Vegetarianism as a man's specific relationship to meat The origin of vegetarianism and its development in the Czech lands and Czechoslovakia from the end of the 19th century to the first decades of the 20th century and its reflection in period literature and press. The promoter of vegetarianism in the Czech lands was Emanuel Salomon from Friedberg. We can read about Vegetarianism and its acceptance by the public in the period professional books and periodicals. An interesting historical source that reflects about this new eating phenomenon are the first vegetarian cookbooks. They first appeared at the beginning of the 20th century. Vegetarianism; Plant food; turn of the 19th and 20th century; Vegetarian cookbooks; Emanuel Salomon z Friedbergu – Mírohorský