Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Novinky včeské gastronomické literatuře před 2. světovou válkou. O vývoji nových druhů kuchařkých knih a proměnách tohoto žánru mezi lety 1900 - 1938
Rok: 2022
Druh publikace: článek v odborném periodiku
Název zdroje: Národopisný věstník
Strana od-do: 86-111
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Novinky včeské gastronomické literatuře před 2. světovou válkou. O vývoji nových druhů kuchařkých knih a proměnách tohoto žánru mezi lety 1900 - 1938 Studie se snaží ukázat vývoj kuchařských knih a proměny gastronomické literatury mezi lety 1900–1938. Kuchařské knihy se začaly specializovat na zvláštní skupiny strávníků, druhy surovin a jiné způsoby stravování. Zaměřily se na nižší společenské vrstvy např. dělnictvo a venkov. Taktéž vznikly první kuchařské knihy inspirované zahraniční gastronomií nebo novým stravovacím fenoménem – vegetariánstvím. Vývoj ovlivnily i dějinné události jako první světová válka. gastronomie; české kuchařské knihy; ženské autorky; 1. polovina 20. století
eng Novelties in Czech Gastronomic Literature before World War II. About the Development of New Types of Cookbooks and the Transformations of this Genre between 1900 and 1938 The study tries to show the development of cookbooks and the transformation of gastronomic literature between the years 1900-1938. Cookbooks began to focus on particular groups of diners, types of ingredients, and different ways of eating. They also aimed at lower social classes, such as the working class and the countryside. The first cookbooks inspired by foreign gastronomy or the new dietary phenomenon, were also produced. There were also the first cooking books inspired by foreign gastronomy or a new eating phenomenon - vegetarianism. The development was also influenced by several historical events, such as World War I. gastronomy; Czech cookbooks; female authors;1st half of the 20th century