Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Obraz polské gastronomie a jeho proměny v českém mediálním prostoru
Autoři: Kouba Miroslav
Rok: 2020
Druh publikace: kapitola v odborné knize
Název zdroje: Média - dějiny - společnost : obraz Polska a Poláků v českých médiích.
Název nakladatele: Slezská univerzita v Opavě
Místo vydání: Opava
Strana od-do: 91-106
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Obraz polské gastronomie a jeho proměny v českém mediálním prostoru Mezi charakteristické rysy národní identity patří také gastronomie a stravovací návyky. Pokrmy a způsoby jejich přípravy a podávání sehrávají v daném společenství integrační roli, neboť plní funkci určitého emblému jeho každodenní svébytnosti i historické kontinuity. V této symbolické perspektivě vymezuje „národní kuchyně“ dané etnikum vůči prostředím sousedním, přičemž je zřejmé, že samotný pojem národní kuchyně je s ohledem na přirozenou prostupnost vzájemných kulinárních tradic přinejmenším diskusní. Písemné zachycení těchto symbolických rolí, s nimiž gastronomie vystupuje v národním narativu a jehož proměny rovněž reflektuje, představují kuchařské knihy. V době elektronických médií jsou však tradiční kuchařky doprovázeny či dokonce zastupovány nejrůznějšími internetovými fóry s kulinární tematikou spontánně reflektujícími kulinární zvyklosti různých národů. Kapitola se proto snaží podat základní typologii obrazů polské kulinární kultury v našem mediálním prostředí, přičemž se zaměří na analýzu českého vidění pokrmů tradičně označovaných jako základ polské národní kuchyně. Jejich obrazy mohou být interpretačním modelem spolupodílejícím se na mediálním obrazu polské kultury v rovině žité a sdílené každodennosti. Gastronomie; národní kuchyně; kulinární kultura; mediální obraz; Polsko; české země; kuchařské knihy
eng The image of Polish gastronomy and its transformation in the Czech media space Gastronomy and eating habits are also characteristic features of national identity. Foods and ways of preparing and serving them play an integrative role in a particular national community, as they serve as an emblem of its everyday life identity and historical continuity. In this symbolic perspective, "national cuisines" define the ethnic group in relation to neighboring environments, and it is clear that the notion of national cuisines is at least controversial in view of the natural permeability of mutual culinary traditions. Cookbooks are a written representation of these symbolic roles with which gastronomy performs in a national narrative and whose changes it also reflects. In the era of electronic media, however, traditional cookbooks are accompanied or even replaced by various internet forums on culinary themes spontaneously reflecting the culinary customs of different nations. The chapter therefore attempts to give a basic typology of Polish culinary culture images in Czech media environment, focusing on the analysis of the Czech vision of dishes traditionally referred to as the basis of Polish national cuisine. Their images can be an interpretative model contributing to the media image of Polish culture in the level of living and shared everyday life. Gastronomy; National cuisine; culinary culture; media image; Poland; Czech lands; cookbooks