Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Struktura a funkce kuchařských knih
Rok: 2017
Druh publikace: kapitola v odborné knize
Název zdroje: "Spanilost Vaše cizozemcům se líbí..." : české kuchařské knihy v 19. století
Název nakladatele: Pavel Mervart
Místo vydání: Červený Kostelec
Strana od-do: 336–373
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Struktura a funkce kuchařských knih Tato kapitola je součástí kolektivní monografie LENDEROVÁ, Milena – KOUBA, Miroslav – KOZÁR, Aleš – ŘÍHA, Ivo. „Spanilost Vaše cizozemcům se líbí…“ České kuchařské knihy v 19. století. Červený Kostelec: Pavel Mervart, 2017. Vymezuje základní funkce českých kuchařských knih v 19. století a dále se soustředí na roli předmluv a dalších specifických složek tohoto typu literární produkce, a to především z hlediska jejího estetického a vlastenecky-výchovného působení. literární kultura; 19. století; předmluva; vlastenecky-výchovná funkce
eng The structure and the Function of the Cookbooks This chapter is a part of a collective monograph LENDEROVÁ, Milena – KOUBA, Miroslav – KOZÁR, Aleš – ŘÍHA, Ivo. „Spanilost Vaše cizozemcům se líbí…“ Czech Cookbooks in the 19th Century. Červený Kostelec: Pavel Mervart Publishing, 2017. It defines the basic functions of Czech cookbooks in the 19th century and also it focuses on the role of the preface and other specific components of this type of literary production, especially in terms of its aesthetic and patriotic-educational effect. literary culture; 19th century; preface; patriotic-educational function