Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

Autorský subjekt v paratextech českých kuchařských knih první poloviny 19. století
Autoři: Říha Ivo
Rok: 2017
Druh publikace: kapitola v odborné knize
Název zdroje: Krajiny prostřených i prázdných stolů II : evropská gastronomie v interdisciplinárním přístupu
Název nakladatele: Univerzita Pardubice
Místo vydání: Pardubice
Strana od-do: 185-208
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze Autorský subjekt v paratextech českých kuchařských knih první poloviny 19. století Tato kapitola je součástí kolektivní monografie JEDLIČKOVÁ, Blanka – LENDEROVÁ, Milena – KOUBA, Miroslav – ŘÍHA, Ivo. Krajiny prostřených i prázdných stolů II. Evropská gastronomie v interdisciplinárním přístupu. Pardubice: Vydavatelství Univerzity Pardubice, 2017. Pojednává o funkci předmluv a dalších specifických složek českých kuchařských knih v 19. století, a to především z hlediska jejich vlastenecky-výchovného působení. paratexty; kuchařské knihy; česká literární kultury 19. století
eng Creative Subject in the Paratexts of the Czech Cookboks in the First Half of the 19th Century This chapter is a part of a collective monograph JEDLIČKOVÁ, Blanka – LENDEROVÁ, Milena – KOUBA, Miroslav – ŘÍHA, Ivo. Landscapes of Set and Empty Tables II. European Gastronomy: interdisciplinary approach. Pardubice: Univerzity of Pardubice Publishing, 2017. It deals with the function of preface and other specific components of Czech cookbooks in the 19th century, especially from the point of view of their patriotic-educational effect. paratexts; cookbooks; Czech literary culture of the 19th century