Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

České kuchařské knihy v „dlouhém“ 19. století. Žánr, gender, národ
Rok: 2017
Druh publikace: kapitola v odborné knize
Název zdroje: Krajiny prostřených i prázdných stolů II : evropská gastronomie v interdisciplinárním přístupu
Název nakladatele: Univerzita Pardubice
Místo vydání: Pardubice
Strana od-do: 159 – 184
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze České kuchařské knihy v „dlouhém“ 19. století. Žánr, gender, národ Kapitola je založena na textové analýze zhruba padesáti česky psaných kuchařských knih vydaných mezi léty 1805 – 1915. Zabývá se vlivem společenských a ekonomických změn na jejich strukturu, na genderové stereotypy a na proměny (respektive zánik) akcentu na „češství“. Evropská gastronomie; 19. století; kuchařské knihy; gender; národní obrození
eng Czech cookery books during the “long” 19th century. Genre-Gender-Nation The author observes the aspect of patriotic and educational function, as well as gender history and social and cultural character of cookery books during the “long” 19th century. The chapter is bases on about 50 items of cookery books. European Gastronomy; 19th century; Cookery books; Gender; National revival