Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

Publikace detail

KUCHAŘSKÉ KNIHY A KONSTITUOVÁNÍ POJETÍ NÁRODNÍ KUCHYNĚ U SLOVINCŮ
Autoři: Kozár Aleš
Rok: 2016
Druh publikace: článek v odborném periodiku
Název zdroje: Porta Balkanica
Strana od-do: 19-28
Tituly:
Jazyk Název Abstrakt Klíčová slova
cze KUCHAŘSKÉ KNIHY A KONSTITUOVÁNÍ POJETÍ NÁRODNÍ KUCHYNĚ U SLOVINCŮ Na materiálu slovinských kuchařských knih 19. století se pokoušíme nahlížet širší souvislosti tamního společenského a kulturního vývoje v této době. Všímáme si způsobů hledání národní podoby žánru a jeho jazykových, funkčních, literárně kulturních i společenských charakteristik.Vývoj žánru prochází rovněž proměnami v souvislosti s vývojem politiky vzdělávání či vznikem ženského hnutí. Detailnější pohled na žánr kuchařských knih potvrdil jeho neopomenutelný význam při vývoji a vyzrávání dobové slovinské kultury a společnosti vůbec. Poukazujeme na strati^ kaci žánru podle směrování na různé typy čtenáře, nejprve měšťanského, později také pronižší sociální vrstvy. Slovinské kuchařské knihy; slovinská národní kuchyně a národní identita; kuchařky v zrcadle literární kultury; vzdělávání žen
eng The Role of Cookbooks in the Shaping of Slovene National Cuisine The aim of this study is to evaluate wider relations of social and cultural development in Slovenia of the 19th century by examining a number of Slovenian cookbooks from that period. The author follows the ways of forming the genre’s national variety, as well as its language, functional, literary, cultural, and social characteristics. The development of the genre seems to go through changes in connection with the development of politics of education and the beginnings of women’s movement. A closer look at the genre of cookbooks confirmed its considerable significance in the development and maturing of contemporary Slovenian culture and society in general. The study also points out the stratification of the genre according to different types of target readers who initially came only from the bourgeoisie circles, but later from lower social classes as well. Slovenian cookbooks; Slovenian national cuisine and national identity; cookbooks in mirror of literary culture; women’s education