Přejít k hlavnímu obsahu

Přihlášení pro studenty

Přihlášení pro zaměstnance

uvodni_strana_web_182111.jpg

Tato kniha vás zavede do prostředí severní Evropy 17. a 18. století. V té době putovala do vzdálené „půlnoční země“ více než desítka diplomatických zástupců rakouských Habsburků, často v doprovodu početného služebnictva, šlechtických společníků, duchovních, agentů i rodinných příslušníků. Ke Švédskému království měli Středoevropané v mnoha ohledech specifický vztah – tradičně patřilo mezi nepřátele ve zbrani, vzájemný antagonismus pramenil rovněž z odlišného vyznání a mentální jinakosti. Stejně specifický proto musel být i přístup, který diplomaté k úspěchu své mise zvolili. Strategie a jednání členů císařské ambasády v zahraničí se v průběhu času měnily a zkušenosti různých generací se často diametrálně odlišovaly. Před čtenáři tak vystupuje ucelený obraz Švédského království z pohledu značně kriticky naladěných zahraničních návštěvníků.

Bojkot nacistického Německa ze strany světové židovské komunity byl pokusem o zejména hospodářské oslabení, jež by nakonec vedlo k pádu Hitlerova režimu. Autoři monografie na základě zevrubného výzkumu v odborné literatuře, dobovém tisku a v archivech německých, britských, amerických, českých, polských a rakouských ukazují, že bojkot se více či méně projevil ve většině zemí, kde se v minulosti Židé usídlili, a zasáhl i oblast kultury a sportu. Zejména v počátcích vzbudil velkou pozornost a také obavy na straně nacistů, kteří zavedli řadu protiopatření. Bojkot nakonec nedosáhl z různých důvodů svého cíle, ale ve své době poměrně výrazně postihl německý zahraniční obchod a přitáhl větší pozornost k tomu, co se v nacistickém Německu skutečně dělo.

Autor - významný pardubický historik PhDr. František Šebek - píše již 11 let články o historii Pardubic pro Radniční zpravodaj - měsíčník Magistrátu města Pardubic. Tato kniha je shrnutím části těchto článků, které autor doplnil a propojil novými texty. Kniha má bohatý obrazový a fotografický doprovod.


Publikace inspirovala vytvoření série videí o minulosti Pardubic. V desetidílné sérii tvůrci pracovali se známými i méně známými kapitolami z dějin města, které si můžete pustit zde: Toulky historií Pardubic. 

Papal and Spanish diplomats exercised enormous influence on power politics of at the court of Emperor Rudolf II (1576–1612). All information on significant events in the Holy Roman Empire and the Habsburg lands passed through them. They effectively represented the interests of Spain and the Pope. The volume undertakes a comparative examination of the networks, communication pathways, as well as life circumstances of particular clients.