Skip to main content

Login for students

Login for employees

Publication detail

„Československým hospodyňkám!“ Vznik ČSR a proměny dobových kuchařských knih
Authors: Kouba Miroslav
Year: 2019
Type of publication: kapitola v odborné knize
Name of source: Rozpad Rakouska-Uherska a jeho důsledky pro středoevropské literatury a kultury
Publisher name: Univerzita Palackého v Olomouci
Place: Olomouc
Page from-to: 177-197
Titles:
Language Name Abstract Keywords
cze „Československým hospodyňkám!“ Vznik ČSR a proměny dobových kuchařských knih Kapitola hodnotí v kontextu rozpadu Rakouska-Uherska a dalších politických změn vývoj českých kuchařských knih, jež byly vydány v prvních letech Československé republiky. Na vybraných příručkách kulinární kultury se snaží ukázat především změny ve skladbě gastronomických schémat, jejichž prostřednictvím se nový společenský kontext spontánně emancipoval vůči předcházejícím údobím. Pozornost je věnována také proměnám kuchařských knih z hlediska knižní kultury. V této perspektivě půjde zejména o transformace doprovodných ilustrací a grafického ztvárnění, jež jsou zřejmým obrazem nových společenských poměrů. V jejich sémiotickém působení představuje výraznou kategorii také idea čechoslovakismu. Československo; Habsburská monarchie; čechoslovakismus; kulinární kultura; kuchařské knihy; knižní kultura
eng "To Czechoslovak housewives!" The establishment of Czechoslovakia and the transformation of contemporary cookery books The chapter evaluates the development of Czech cookbooks published in the early years of the Czechoslovak Republic in the context of the break-up of Austria-Hungary and other political changes. On selected manuals of culinary culture, it tries to show mainly the changes in the composition of gastronomic schemes, through which the new social context spontaneously emancipated against the preceding periods. Attention is also paid to changes in cookbooks in terms of book culture. In this perspective, the transformation of accompanying illustrations and graphical representations will be particularly important. In their semiotic work, the notion of Czechoslovakism is also a significant category. Czechoslovakia; Habsburg monarchy; Czechoslovakism; culinary culture; cookbooks; book culture