Skip to main content

Login for students

Login for employees

Publication detail

Autorský subjekt v paratextech českých kuchařských knih první poloviny 19. století
Authors: Říha Ivo
Year: 2017
Type of publication: kapitola v odborné knize
Name of source: Krajiny prostřených i prázdných stolů II : evropská gastronomie v interdisciplinárním přístupu
Publisher name: Univerzita Pardubice
Place: Pardubice
Page from-to: 185-208
Titles:
Language Name Abstract Keywords
cze Autorský subjekt v paratextech českých kuchařských knih první poloviny 19. století Tato kapitola je součástí kolektivní monografie JEDLIČKOVÁ, Blanka – LENDEROVÁ, Milena – KOUBA, Miroslav – ŘÍHA, Ivo. Krajiny prostřených i prázdných stolů II. Evropská gastronomie v interdisciplinárním přístupu. Pardubice: Vydavatelství Univerzity Pardubice, 2017. Pojednává o funkci předmluv a dalších specifických složek českých kuchařských knih v 19. století, a to především z hlediska jejich vlastenecky-výchovného působení. paratexty; kuchařské knihy; česká literární kultury 19. století
eng Creative Subject in the Paratexts of the Czech Cookboks in the First Half of the 19th Century This chapter is a part of a collective monograph JEDLIČKOVÁ, Blanka – LENDEROVÁ, Milena – KOUBA, Miroslav – ŘÍHA, Ivo. Landscapes of Set and Empty Tables II. European Gastronomy: interdisciplinary approach. Pardubice: Univerzity of Pardubice Publishing, 2017. It deals with the function of preface and other specific components of Czech cookbooks in the 19th century, especially from the point of view of their patriotic-educational effect. paratexts; cookbooks; Czech literary culture of the 19th century