Skip to main content

Login for students

Login for employees

Publication detail

Hostina a půst v křesťanské kultuře
Authors: Bubík Tomáš
Year: 2005
Type of publication: článek ve sborníku
Name of source: Náboženství a jídlo
Publisher name: Univerzita Pardubice
Place: Pardubice
Page from-to: 19-25
Titles:
Language Name Abstract Keywords
cze Hostina a půst v křesťanské kultuře Podobně jako i v jiných kulturách, tak i v křesťanství má jídlo a jeho požívání posvátný charakter. Kultura jídla je velmi často založena na náboženských rituálech. Díky těmto rituálům se však také prosazují jisté způsoboby stravování, stravovacích zásad a typické druhy potravin, což má bezprostření vliv na ekonomický rozvoj společnosti. hostina, půst, křesťanství
eng The Feast and the Fast in the Christian Culture Similary to other cultures, the Christian culture made food and some eating habits sacred. The culture of food is grounded in religious concepts and has been, for milleniums, an integral part of the religious ritual. Furthermore, the Christian culture of food has a strong social, community-building, function. Feast, Fast, Christianity